FoU Skolas regionala rektorsnätverk för förskolan fortsätter! Många rektorer från hela Skåne har träffats i nätverket under de många år som nätverket har varit i gång! Kommande skolår öppnas anmälan till nätverket för alla intresserade rektorer från kommunerna anslutna till FoU Skola. Även rektorer från andra kommuner och fristående huvudmän är välkomna i mån av plats!
FoU Skolas rektorsnätverk riktar sig till skolledare på grund- och gymnasieskolan samt Komvux som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om skolledarskap. Nätverket har till syfte att organisera för lärande om vetenskapligt förhållningssätt samt skapa erfarenhetsutbyten mellan rektorer från kommuner i Skånes alla hörn. Utbytet sker dels genom strukturerat kollegialt nätverksarbete, dels genom inspel och problematiseringar utifrån forskning kring ledarskap och omvärldsbevakning utifrån de utmaningar som skolorna i nätverkets kommuner står inför. Nätverksledare är FoU Skolas vetenskapliga ledare.
Rektorer i våra skånska kommuner samt från fristående huvudmän. Biträdande rektorer är välkomna i mån av plats.
Nätverket träffas vid fyra tillfällen under läsåret 2024-2025. Träffarna är halvdagar. Sammankomsterna kommer att äga rum på plats i centrala Malmö.
Nätverkets struktur ska erbjuda forskningsanknytning, strukturerat erfarenhetsutbyte, individuell reflektion samt gemensam dialog. Forskningsanknytning sker dels genom inläsning av utvalda texter om ett i förväg bestämt tema. I de fall som nätverksträffen ligger i anslutning till ett forskarseminarium anknyter temat till seminariets tema. Varje träff innehåller dessutom ett pass med omvärldsbevakning och inspel från forskning som hålls av FoU Skolas vetenskapliga ledare. Erfarenhetsutbytet organiseras i gruppdiskussioner. Det är deltagarna som bestämmer vilka teman som kommer att tas upp under träffarna. Teman för höstterminen har bestämts av deltagarna under innevarande läsår och teman för vårterminen kommer att bestämmas av deltagarna under höstterminen. För att en fördjupning och en individuell reflektion ska vara möjlig bör individuellt arbete göras av deltagarna mellan tillfällena. Detta kan ske i form av reflektioner utifrån den film, podcast eller de texter som utgör underlaget för träffen.
Sidansvarig
Malin Bardenstam
Vetenskaplig ledare