Barn och unga

Inom området barn och unga arbetar Skånes Kommuner inom ett antal olika områden. Som Regional samverkans- och stödstruktur (RSS) är Skånes Kommuner en länsstruktur som stödjer länets socialtjänster att arbeta kunskapsbaserat och vara en koppling mellan nationell och kommunal nivå i kunskapsutvecklingen.

Kommuner och regionen får stöd i att utveckla det gemensamma förebyggande arbetet. Det regionala utvecklingsarbetet inom barn och unga innefattar bland annat Yrkesresan barn och unga, Växa tryggt, metodstöd Barns behov i centrum (BBIC), Familjecentraler och Tidiga samordnade insatser (TSI). Skånes Kommuner arbetar även med att stödja kommunerna i förberedelserna inför nya socialtjänstlagen.

 

Områdesnätverk

Inom sakområdet barn och unga sammankallar Skånes Kommuner till områdesnätverk för att arbeta för Skånegemensamma förändringar och förbättringar. Vid beredning av frågor och framtagande av underlag ska särskilt fokus läggas på:

  • Skånegemensamt arbete
  • Hälsa och individens egen kraft
  • Digitalisering som stödjer nya arbetssätt
  • Kompetensförsörjning

Områdesnätverket består av tjänstepersoner från varje delregion, med kunskaps-/specialistperspektiv och med chefs-/verksamhetsperspektiv. Rapportering till kommun sker från delregional representant. Skånes kommuner är sammankallande för nätverket och ser till att föra arbetet framåt.  

Nätverket leds av och rapporterar till det strategiska nätverket för hälsa, social välfärd och omsorg. Områdesnätverket ska säkerställa informationsflödet, samordning och inriktning mellan RSS strukturen, kunskapsstyrningen, Vårdsamverkan Skåne och till det strategiska nätverket. 

Områdesnätverket bereder frågor och eller tar fram underlag till Vårdsamverkan Skåne och andra uppdrag som ges av det strategiska nätverket. 

Nätverket har möte ungefär 6 gånger per år. 

 

BBIC – barns behov i centrum

BBIC (beskriver) är ett arbets- och förhållningssätt för socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Det innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen.

För att få arbeta med BBIC måste socialnämnden ha en BBIC-licens vilket socialnämnden får genom att teckna ett avtal med Socialstyrelsen. Det är bara en socialnämnd som kan få en licens och alla kommuner i Sverige har idag BBIC-licens. För att arbeta enligt BBIC krävs att kommunen har en utsedd BBIC-ansvarig, minst en BBIC-utbildare för stöd i tillämpningen och att dessa ingår i ett BBIC-nätverk för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte. Det finns även krav på att kommunerna ska bidra med synpunkter till Socialstyrelsen och deras arbete med utvecklingen kring BBIC.

Anna Wallin och Theresia Hall har uppdrag som BBIC-samordnare för de skånska kommunerna.

Läs mer om BBIC HÄR.

 

Barn och unga nätverk

Strateg på Skånes Kommuner håller samman Barn och unga nätverk för BBIC-ansvariga, BBIC-utbildare och kontaktpersoner för Yrkesresan. Vi träffas digitalt via Teams 2-3 gånger per termin. På träffarna går vi igenom senaste nytt om Yrkesresan, BBIC och information från Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Deltagarna i nätverket har även möjlighet att dela erfarenheter och diskutera frågor/dilemman som uppkommer i det praktiska arbetet med myndighetsutövning inom barn och unga.

 

Nätverk – icke behovsprövade insatser inom barn och unga området socialtjänsten

I samband med att nya Socialtjänstlagen beräknas träda i kraft 1 juli 2025 kommer även möjlighet för kommunerna att erbjuda insatser utan behovsprövning. För de skånska kommunerna erbjuds träffar för projektledare eller liknande som arbetar med omställningen.

Syftet med träffarna är att diskutera frågor såsom syftet med insatserna, kriterierna och vilka insatser som kan vara aktuella. Även andra praktiska frågor lyfts och diskuteras. Under hösten planeras en träff där jurister från SKR bjuds in för att svara på juridiska frågor.

 

Erfarenhetsutbyte – skyddat boende

Sedan Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende trädde i kraft har träffar för erfarenhetsutbyte erbjudits till medlemmar i Barn och unga nätverket för att diskutera praktiska frågor som uppkommer i implementeringen. Om du ingår i Barn och unga nätverket så skickas en inbjudan till träffarna till dig via Outlook.

Håll utkik efter Länsstyrelsen Skånes utbildningar i ämnet: Skåne | Länsstyrelsen Skåne


Relaterat material

Alla relaterade dokument Gå till sida

Minnesanteckningar Områdesnätverk Barn och unga 241108 Hälsa, social välfärd och omsorg, 2024-11-27

Ladda ner

Minnesanteckningar områdesnätverk Barn och unga 240920 Hälsa, social välfärd och omsorg, 2024-10-16

Ladda ner

Minnesanteckning Områdesnätverk Barn och unga 24-02-09 Hälsa, social välfärd och omsorg, 2024-04-02

Ladda ner

Hälsoundersökning på begäran av socialnämnd Extern länk

Gå till extern sida

Familjecentraler i Skåne Extern länk

Gå till extern sida

Strategiskt nätverk hälsa, social välfärd och omsorg Styrning /Strategiska nätverk /Strategiskt nätverk hälsa, social välfärd och omsorg

Gå till sida

Lokal arbetsgrupp (LAG) familjestöd Extern länk

Gå till extern sida

Sidansvarig

Anna Wallin

Strateg