Frukostseminarium

Skånes Kommuner startar digitala frukostseminarier för medarbetare i kommunala verksamheter inom hälsa, vård och omsorg. Syftet är att erbjuda inspiration, kunskapspåfyllnad och praktiska verktyg i en tillgänglig form. Seminarierna ger möjlighet att ta del av nya perspektiv, aktuell forskning och erfarenheter från verksamheten.

Starta morgonen med ny kunskap – var du än är! Välkommen till vårt digitala frukostseminarium där vi bjuder på insikter och kunskapsutbyte. Ta en kopp kaffe, slå dig ner och låt oss fördjupa oss i olika aktuella frågor

Frukostseminarierna är helt digitala och tiden för dessa är kl.08:15-08:45, enligt datumen nedan.

2025-05-09

Hälsoagenterna

Petra Douhane, Regional Processledare Vård- och omsorgscollege Skåne, Skånes Kommuner

Antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet går inte i rätt riktning. Hela landet står inför stora kompetensförsörjningsutmaningar inom vård- och omsorg. I Skåne behöver vi utbilda långt många fler undersköterskor än nuläget men färre och färre söker sig till vård- och omsorgsprogrammet.

Vi behöver vända trenden och bryta stereotypa bilder om vården och vem som jobbar där. Vi behöver starta tidigt och jobba långsiktigt. I Skåne arbetar vi med ”Skånemodellen” som en nyckel till kompetensförsörjningen, där utbildar vi unga till HälsoAgenter.

ANMÄL DIG HÄR!

2025-06-12

Unga och tramadol – berättelser om droganvändningens förlopp och om att försöka sluta

Kristin Arve, fil.lic. i socialt arbete, socialsekreterare Lunds kommun

Jag heter Kristin Arve och arbetar som socialsekreterare med unga vuxna i Lund, samt är anknuten till Socialhögskolan i Lund där jag är verksam i olika projekt. Jag har gått en forskarskola för yrkesverksamma i socialtjänsten (FYS) där jag blev klar med min licentiatexamen hösten 2023. Min föreläsning kommer att utgå från det forskningsprojekt jag genomförde där, som handlar om problematiskt bruk av tramadol bland unga.  Studien utgår från de ungas egna erfarenheter och handlar om deras droganvändningsförlopp och processen att försöka sluta, med särskilt fokus på behandlingserfarenheter.

ANMÄL DIG HÄR!

2025-09-11

Barns vägar till socialtjänstens stödgrupper – Vilka är hindren och hur kan de övervinnas?

Maria Svensson,  utvecklingssekreterare på socialtjänsten i Lund, doktorand vid socialhögskolan i Lund.

Presentationen tar avstamp i den nya socialtjänstlagens ambition att skapa en förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst. Utifrån forskning om barns vägar till deltagande i socialtjänstens stödgrupper presenteras de utmaningar som finns i det sociala arbetets praktik. Men även vad som kan underlätta för socialtjänsten att nå barn och unga med tidiga, förebyggande insatser. 

2025-10-09

Hur kan vi engagera pappor i barnavårdsutredningar om våld i nära relationer?

Maria Grönte – fil.lic i socialt arbete. Socionom och socialsekreterare/behandlare på Barnahus i Malmö stad.

Under presentationen får vi ta del av forskningsresultat avseende hur pappor kan engageras i barnavårdsutredningar som initierats på grund av oro för att papporna har utövat våld mot barnets mamma.

Studien belyser:

  • Socialsekreterares strategier för att nå samarbete med pappor.
  • Pappors upplevelser av mötet med socialsekreterare.
  • Balansgångar och utmaningar som kan uppstå i mötet mellan socialsekreterare och pappor, varför utmaningarna uppstår och hur de kan hanteras för att främja pappornas engagemang.

Om föreläsaren:
Maria Grönte arbetar som socionom på Barnahus i Malmö stad och har varit doktorand inom Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten. Maria fullföljde sitt forskningsprojekt under våren 2024 och har en Fil. Lic. i socialt arbete. Under doktorandtiden, som var förlagd till Malmö universitet, arbetade hon halvtid som socionom inom den sociala barnavården.

2025-11-13

Äldres erfarenheter av att flytta från sitt hem till äldreboende

Linda Arvidsson, Fil. Lic i socialt arbete. Utvecklingssekreterare på avd Myndighet på Hälsa- Vård och Omsorg i Malmö stad

Tidigare forskning har undersökt tiden innan och efter flytt, däremot är det få studier som har undersökt vad som faktiskt händer under själva flyttprocessen ur de äldres perspektiv. Genom att intervjua äldre personer under fyra tillfällen har föreläsaren kunnat följa utvecklingen från när de bodde i sitt hem till när de bor på äldreboendet. Det visar sig att det är många utmaningar den äldre måste hantera under flyttprocessen och att de har olika förutsättningar att hantera flytten som socialtjänsten inte tar hänsyn till.

2025-12-11

Hur skapas barns delaktighet?

Annica Markström, Fil. Lic i socialt arbete. Utvecklingssamordnare, ASF Malmö 

Barns delaktighet är ett aktuellt ämne inom socialtjänsten. Trots det visar forskning att socialtjänsten brister i att delaktiggöra barnen. På det här seminariet kommer vi utforska hur barns delaktighet konstrueras i mötet med socialtjänstens öppenvård. I studien kommer både barn som har erfarenhet av öppenvårdsinsatser och socialarbetare som arbetar med barn och deras familjer till tals. Förhoppningen är att fynden i studien ska bidra till att öka kunskapen om hur barns delaktighet skapas i det praktiska sociala arbetet.


Sidansvarig

Sofie Björketun

Administrativ Verksamhetskoordinator