2025-05-21
Enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall innebär den nya lagen ett paradigmskifte där socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär bland annat att socialtjänsten ska kunna erbjuda vissa insatser utan individuell behovsprövning för att snabbt kunna hjälpa dem som behöver det mest. Lagen stärker också barns rättigheter genom att anpassa bestämmelserna till barnkonventionen och göra orosanmälningar om barn sökbara. Lagändringarna innebär också att kommunens ansvar för planering av insatser utvidgas till att omfatta hela socialtjänstens verksamhetsområde. Socialnämnden får även ett tydligare ansvar för att förebygga och motverka brottslighet.
Riksdagsbeslutet markerar ett viktigt steg i arbetet med att anpassa socialtjänstlagen till dagens samhällsutmaningar och säkerställa att människor får den hjälp de behöver när de behöver den som mest. De flesta kommuner har redan påbörjat arbetet med att ställa om till den nya socialtjänstlagen som många har väntat på länge.
Vi på Skånes Kommuner erbjuder de skånska kommuner stöd i omställningen till den nya socialtjänstlagen. Detta gör vi på olika sätt, dels inom ramen för våra befintliga områdesnätverk, dels genom mer riktat stöd utifrån mer specifika behov och önskemål som kommunerna i Skånes har uttryckt. Under hösten kommer vi fortsätta att samla nätverket för omställningen till den nya socialtjänstlagen till återkommande dialog- och erfarenhetsutbyten. För mer info och datum se här, Nätverksmöte för Socialtjänstens omställning i Skåne – Skånes Kommuner. Arbetar du med omställningen till den nya lagen och vill vara med i nätverket hör gärna av dig till harald.liebensteingegner@skaneskommuner.se
Under hösten kommer vi även att arbeta med att skapa förutsättningar för att genomföra SKR:s lärprocess här i länet. Lärprocessen är ett stöd till kommunerna i deras arbete med att anpassa och utveckla socialtjänsten i enlighet med de nya lagkraven. I dagsläget har 21 skånska kommuner anmält intresse att delta och vi på Skånes kommuner kommer att facilitera detta arbete. Lärprocessen, som bygger vidare på läges- och behovsanalyser från Skatta läget, sträcker sig över åren 2026–2028. Genom att delta får kommunerna möjlighet att löpande lära av varandra i en strukturerad process och få vägledning och stöd i sitt förändringsarbete. För mer information se här: Lärprocess Framtidens socialtjänst | Framtidens socialtjänst | SKR.
Vi på Skånes Kommuner ser fram emot att arbeta tillsammans med våra skånska kommuner i omställningen till nya socialtjänstlagen. Resan har redan börjat, men nu tar vi nästa kliv!
Sidansvarig
Harald Liebenstein Gegner
Utvecklingsledare