2024-08-30

Skolår och kalenderår: Nu startar ett nytt läsår!

När raketerna når natthimlen vid tolvslaget i december är alla som arbetar med utbildning mitt i arbetet.  I stället är det nu i augusti som det verkliga arbetsåret börjar. Nu skjuter skola och förskola sina nyårsraketer! Nu fylls åter korridorer och skolgårdar! Nu startar åter det arbete som är det roligaste men också ibland det mest utmanande arbetet av dem alla: Att organisera, förbereda och arbeta med utbildning så att det blir det bästa vi har för våra barn och elever. På FoU Skola har vi också startat i gång vår termin. Det kommer bli en händelserik höst!

FoU Skolas seminarier under hösten

Arbetar du med utbildning och leder arbetet med skolutveckling på din förskola, i din skola eller i din kommun? Är du förstelärare, lektor, skolutvecklingsledare, skolchef eller rektor? Under hela läsåret finns möjlighet till gemensamma mötesplatser för alla inom utbildning. Varje seminarium har ett aktuellt tema med inbjuden forskare. Under hösten arrangeras följande seminarier:

Du kan delta på plats i Malmö eller via länk. Seminariet spelas in och delas med alla som anmält sig. Det gör att du också kan ta med dig föreläsningen tillbaka till din kommun eller organisation och se den igen med fler intresserade. Kanske ger det fler perspektiv till det lokala arbete som ni redan bedriver på hemmaplan?

FoU Skolas regionala rektorsnätverk fortsätter

Är du rektor och intresserad av forskning om ledarskap och utbildning och vill diskutera med andra rektorer i Skåne utifrån egen praktik och ny forskning? Då är våra regionala rektorsnätverk något för dig.

FoU Skolas konferenser och mötesplatser

VFU

Den 8 oktober välkomnar vi rektorer och VFU-samordnare till en konferens om VFU. Hur arbetar vi med fortsatt kvalitet i våra utbildningar? Hur skapar vi fler platser för VFU-studenter? Konferensen är en samverkans mellan alla lärosäten i Skånekonferens och FoU Skola. Läs mer och anmäl dig som rektor gymnasiet eller VFU-samordnare senast den 4 september.

Utveckla förskolan!

Den 17 oktober öppnar vi tillsammans med Malmö universitet och Malmö stad dörrarna på Malmö universitet. Det har blivit dags för konferensen Utveckla förskolan! Den här gången är temat Gör plats för rörelse och vi ser fram emot en dag med forskningsperspektiv och praktiknära exempel på undervisning rör rörelse i förskolan! Läs mer och anmäl dig.

Lärarnas skolutvecklingskonferens kommer tillbaka 2025

Är du lärare och rektor inom förskola och skola? Arbetar du med utvecklingsarbete och vill bearbeta, analysera och tänka vidare tillsammans med andra forsknings- och skolutvecklingsintresserade lärare inom Skåne? Var då med och ansök om att få presentera på konferensen! Senast den 4 november behöver vi ditt bidrag! Under hösten erbjuder vi också skrivarstugor för er som vill ha hjälp med er ansökan.

FoU Skolas samverkan och arbete regionalt och nationellt

Under sommarvilan har det fortsatt att komma nya regeringsbeslut och utredningar som gör avtryck både nationellt och regionalt.  Förslag finns nu bland annat om nationellt professionsprogram. Det väntas även beslut om organisering inför permanent verksamhet för ULF. Utredningen om lärarutbildning väntas också bli klar under hösten. Vi följer arbetet och samverkar regionalt och nationellt.  Hur arbetar vi vidare i Skåne med utbildning på vetenskaplig grund? Hur kan vi utifrån våra olika professioner och perspektiv gemensamt samverka?

Vill du veta mer om vårt arbete inom FoU Skola eller har några frågor om allt som händer under hösten? Hör av dig!

Lästips:

  • Berg (2024) Frirumsteori

 

 

 

 


Sidansvarig

Malin Bardenstam

Vetenskaplig ledare